Over TV Mattemburgh

Op de schitterende banen van TV Mattemburgh tennissen ca 250 leden met veel plezier en enthousiasme. Of je nu al een tijdje tennist of net begonnen bent: TV Mattemburgh organiseert activiteiten en toernooien voor iedereen. In ons clubhuis kun je rustig bijkomen met een hapje en een drankje. 

 

Faciliteiten

TV Mattemburgh ligt op een prachtige locatie aan de rand van Hoogerheide. De club beschikt over 2 gravelbanen en 4 smash courtbanen . In het clubhuis 'de Sterrenclub'kun je terecht voor een hapje en een drankje. 

 

Les en training

TV Mattemburgh biedt de mogelijkheid om je tennisvaardigheden te verbeteren. De vereniging heeft een samenwerking met tennisschool BijDaan.

 

Geschiedenis
Inleiding

In 2021 bestaat TV Mattemburgh 50 jaar en dit zal uiteraard gevierd worden. In dit stukje blikken we terug over het ontstaan van de tennisclub en wie daar actief bij betrokken waren dus…

Hoe het allemaal begon….

Op een morgen in de zomer van 1971 dronk Harry Hopmans (de gemeente bode) een bakje koffie met Jo de Weert (wethouder) en het gesprek ging over tennis in die tijd nog een elitesport. De wethouder vroeg aan Harry hoe hij het zou vinden om een tennisclub op te richten, die dacht leuk maar dat zal zo’n vaart wel niet lopen echter…2 dagen later stond er een grote advertentie in de Zuidwesthoekkrant dat mensen zich op konden geven om lid te worden van een tennisclub. Belangstellenden konden zich opgeven bij harry Hopmans of Jo de Weert. Een tennisvereniging zonder tennisbanen. Na overleg met het college van B&W werd overeengekomen dat indien er na oprichting van een vereniging en bij voldoende leden goedkeuring zou worden verkregen voor aanleg van tennisbanen. Harry kreeg 76 aanmeldingen en wethouder de Weert 74. Er was dus animo genoeg in Hoogerheide. Al snel werd er een informatiebijeenkomst gehouden in Café de Arend van Frans en Betsy Stuyts in de Raadhuisstraat. Er werd een bestuur gekozen met als voorzitter Jo de Weert, secretaris Jan Bartels en penningmeester Harry Hopmans. Als leden werden gekozen Annelies van Nijnatten en Wim van Hoek.  In eerste instantie had oom Cor van Nijnatten zich kandidaat gesteld voor het Bestuur, maar ook toen al was men van mening dat er een vrouw in het Bestuur moest zitten, Cor stele toen voor zijn plaats te wisselen voor zijn vrouw Annelies. Ook moets er natuurlijk een een naam voor de tennisvereniging worden gekozen. Men vond dat de tennisvereniging een chique naam moest hebben en men dacht toen direct aan het landgoed Mattemburgh. Hiervoor moest men uiteraard wel toestemming hebben van de graaf Pelletier de Chambure. Dus op weg naar de graaf en die vond het onder het genot van een lekker glaasje wijn geen probleem en uiteindelijk was TV Mattemburgh een feit. Zo is het allemaal begonnen… (oprichtingsdatum 22 september 1971)

En hoe verder…. de opening  

Op 2 April 1972 werden de eerste 2 banen ( nu baan 3 en 4 ) door Burgemeester de Leeuw officieel in gebruik gesteld. De banen lagen er nog wel kaal tussen de bossen en landerijen maar ook daarin zou in de toekomst worden voorzien. De sleutel voor de opening werd op een kussen aangeboden door Joset Timmermans en de harmonie de Scheldezonen zorgde voor een vrolijke noot. Het kleine kotje moest voorlopig nog dienen als schuilplaats, kleed en was gelegenheid. In toiletten was nog  niet voorzien; daarvoor waren bosschages om het kotje. In 1973 speelden al enkele teams in de competitie. Het duurde tot 1974 eer er een echt clubhuis stond, compleet en met een levensechte bar. Op dat moment werd ook de barcommissie in het leven geroepen.

De jaren erna groei en bloei…

De chronologische groei in beeld

 • Op moment van oprichting telde TV Mattemburgh 35 leden
 • De eerste 2 ereleden waren Harry Hopmans en Jo de Weert
 • Eind 1972 telde de club al 76 leden
 • In 1973 werd TV Mattemburgh lid van de KNLTB
 • Het aantal banen in 1975 werd uitgebreid van 2 naar 4 banen
 • Eind 1976 ( 1e lustrum) telde de club 250 leden
 • In 1979 werd het eerste open CD voor het eerst georganiseerd
 • Eind 1981 telde de club 340 leden (220 senioren en 120 junioren)
 • Het aantal banen werd uitgebreid naar 6 ( 2 juli 1983)
 • 1987 uitbreiding van  het clubhuis en verlichting op alle banen
 • 1998 sluiting clubhuis en verhuizing sporthal
 • 2015 heropening van het clubhuis
 • 2018 privatisering sportpark
 • 2018 sterrenclub als pachter clubhuis ( Sonja en Johan Pijnen)
 • 2022 aanleg van 4 nieuwe smash courtbanen en een nieuw minibaan

Uiteraard hebben we niet alles in detail onder de aandacht kunnen brengen maar wij hopen toch een beeld te hebben geschetst van het onstaan van TV Mattemburgh 50 jaar geleden.

De samenstellers: Christ Hopmans en Christ de Weert